Taal speelt een grote rol in het leven van Kieke Plooij. Als kind al speelde ze met zinnen en verzon ze verhalen. Haar taalstudie was dus een logische stap. Om haar schrijftalent verder te ontwikkelen volgde ze cursussen bij onder andere Script+.
Haar romandebuut De Brander is een historisch-psychologische roman waaruit haar passie voor schrijven eens te meer blijkt. Met haar voorliefde voor historische plekken, onderzocht ze nauwgezet het Schiedam van de vroege 19e eeuw. Hieruit ontstond een bijzonder tijdsdocument waar ontdekking van homoseksualiteit als een rode draad door het verhaal loopt. Op treffende wijze beschrijft ze de lusten en het leed van de jeneverstoker en de manier waarop hij verscheurd wordt door twee werelden. De onmogelijke situaties waarin hij verzeild raakt worden realistisch en beeldend gebracht.
Zoals Kieke Plooij door haar debuutroman ‘De Brander’ werd ontdekt als een auteur met rijk inlevingsvermogen en psychologisch inzicht, zo dringt ze ook in ‘Maanman’ heel subtiel het gevoelsleven van haar personages binnen. Met weinig omhaal van woorden maakt ze situaties inzichtelijk en raakt ze de kern door middel van beeldende bewoordingen met filmische intensiteit.