Jorrit Lepstra (1988) studeerde Integrale Veiligheid aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Tijdens zijn opleiding liep hij stage bij het Drenthe College als manager van een intern leerbedrijf voor beveiligingsstudenten en bij het Civil Military Cooperation Bataljon in Apeldoorn.
Als Jorrit hierna Criminologie gaat studeren in Leuven, gaat het mis en wordt bij hem in maart 2013 op 24-jarige leeftijd lymfklierkanker geconstateerd. Als gevolg daarvan ondergaat hij drie stamceltransplantaties. Op 10 april 2015 krijgt hij te horen dat de ziekte heeft gewonnen van de moderne medische wetenschap en dat hij waarschijnlijk jong zal overlijden.
Lepstra schreef het boek ‘Kanker is Keihard Knokken’ over de manier waarop hij de afgelopen jaren als professioneel patiënt heeft geleefd. Als naslagwerk voor familie en vrienden, voor medepatiënten en zorgprofessionals. Maar ook voor iedereen die is geïnteresseerd in verhalen over medische behandelingen waarbij niet alleen fysieke maar vooral ook mentale aspecten van ziekteprocessen een grote rol spelen.
Het ergste van langdurig ziek zijn, vind ik dat ik moest stoppen met studeren en dat ik ook niet kon gaan werken. Mijn zinvolle dagbesteding verviel.
Ik weet dat veel patiënten met hetzelfde te kampen hebben en ik hoop te bereiken dat de positieve aspecten van mijn verhaal lotgenoten helpen. Ik denk dat het ontbreken van een zinvolle dagbesteding één van de grootste vijanden is tijdens langdurige ziekte, hoewel het hebben van kanker al keihard knokken is.